Könnyű túrós pogácsa



⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜
Hozzávalók kb. 100 db-hoz:
a tésztához:
5 0 0   g   l i s z t
1   c s o m a g   ( 1 2   g )   s ü t ő p o r
1   e v ő k a n á l   s ó
2 5 0   g   v a j
5 0 0   g   t ú r ó
1   t o j á s
2 0 0   g   t e j f ö l
a tetejére:
1   t o j á s
m a g k e v e r é k   ( s z e z á m m a g ,   d a r á l t   m a n d u l a ,   l e n m a g p e h e l y )
⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝

Az átszitált lisztet összeforgatjuk a sütőporral és a sóval, majd késes aprítóval összemorzsoljuk a vajjal. Lisztezett felületen alaposan összegyúrjuk az áttört túróval, a tejföllel és a tojással. Kb. 1,5 cm vastagra nyújtjuk, 3 cm-es pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. A leeső tésztadarabokat újragyúrjuk, -nyújtjuk és -szaggatjuk. A pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, a tetejüket lekenjük az enyhén felvert tojással, megszórjuk magkeverékkel. Előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 35 perc alatt készre sütjük.